Voorbereiden op jouw assessment heeft zin!

Een telefoontje! Dringend! 'Ik moet binnenkort een assessment doen, heb t nog nooit gedaan en ik wil deze baan echt heel graag. Kun je me helpen?" Oh jee. 'Tuurlijk kan ik dat! Allereerst gefeliciteerd dat je bent geselecteerd!' Die felicitaties werden maar mondjesmaat geaccepteerd, het doen van een assessment stond enthousiasme in de weg. Tja, dat is wat het idee aan een assessment weleens teweeg brengt. Het blijft spannend want assessment betekent beoordeling en beoordeeld worden, ik moet de eerste mens nog leren kennen die dat voor haar/zijn lol doet. En toch is het een mindset. En dus, een afspraak gemaakt op zeer korte termijn en eerst maar eens ingegaan op het feit dat een assessment er ook is voor de kandidaat. 'Zie de assessor(en) als vriend/vriendin. Ze zijn er niet om jou onderuit te halen. Het liefst willen ze jou een podium geven om te shinen, jou de gelegenheid bieden om te laten zien dat jij geschikt bent!' Jammergenoeg kwam ik erachter dat het ook weleens anders is. Deze kandidaat vertelde me van een vorige ervaring waar hij het gevoel had dat ze niet zijn vrienden waren en dat ze enorm hun best deden om hem een rot gevoel te geven. Wauw. Ik viel even stil! Via dit schrijven wil ik jullie op het hart drukken dat dat een zeldzaamheid is! 95% van alle gevallen hoor ik achteraf dat het assessment mee is gevallen, dat het toch minder erg was dan verwacht. En hetzelfde percentage geldt voor het feit dat de voorbereiding op het assessment enorm heeft geholpen.