Mijn werkwijze als 1-op-1 coach

Een coachee en een coach. Een bijzondere combinatie. Het moet klikken.
Jij als coachee moet je goed voelen bij mij als coach.
En ik moet het vertrouwen hebben dat  ik jou verder kan helpen.

Soms werk ik 1-op-1 aan effectievere gesprekstechnieken, soms ook om bepaalde patronen te doorbreken. En soms werken we aan beiden. Ik stem mijn aanpak af op jouw behoefte en coach-vraag.

Een voorbeeld: En coachee had een situatie waar hij mee wilde oefenen. Hij wilde een collega spreken over een bepaalde procedure waar de collega van afweek. En hij had het al geprobeerd, de collega bleef erbij dat het allemaal niets uitmaakte hoe de procedure gevolgd werd. Ik vroeg de coachee wat hij ervan vond dat zijn collega zo reageerde.
Hij zei: ‘Ik zou hem wel door elkaar willen rammelen. Afspraak is afspraak. Ik kom er gewoon niet doorheen’.
We hebben onderzocht waarom er zoveel emotie gevoeld werd doordat de ander zijn afspraken niet nakomt. Doordat dat duidelijk wordt, kun je in het ‘goede’ gesprek voeren.
Door bijvoorbeeld vragen te stellen vanuit nieuwsgierigheid. ‘Wat maakt nu dat het zo gelopen is bij beiden?’. We hebben dit gesprek geoefend en dit gesprek verliep fantastisch.
Ze hebben afspraken kunnen maken om dit probleem te voorkomen in de toekomst.

Effectievere communicatie bewerkstelligen doen we dus door het oefenen met gesprekken die je zelf in mag brengen. Ik neem dit op met camera (tenzij je dit perse niet wilt). Dit wordt vaak ervaren als spannend. Toch geeft het zoveel inzichten! Je ziet jezelf immers nooit tijdens een gesprek. Door het zien word je je bewust van jouw gedrag.
Hoe kijk je, hoe zit je, hoe praat je? Dit is belangrijk. Het overgrote deel van de communicatie verloopt via het non-verbale kanaal. Wat je zegt doet er toe, nog belangrijker is hoe je het zegt. En daar is de camera helpend bij.

Als het gaat om het doorbreken van patronen gaan we ook oefenen. De extra stap die ik daarbij maak is het samen onderzoeken van jouw patronen en belemmerende overtuigingen.
Je krijgt tests gemaild om jouw primaire patronen te onderzoeken.

Ik maak je niet tot iemand anders! Dat zou ik niet willen. Alles mag er zijn en iedereen is perfect. En iedereen heeft legitieme redenen om te doen wat zij/hij doet en laat wat zij/hij laat. Als perfecte personen doen we nog steeds onhandige dingen. Dat maakt ons niet tot slechte mensen!!
We koppelen de persoon en het gedrag los. En dat geldt dus ook voor jou zelf!

 

 

Intertrust
RWS
Yacht
Leren door ervaren
Randstad
Versy
UMC
Interdyne